Ο COVID-19 ήταν τόσο καλός, όσο και κακός για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Ο COVID-19 και η σφαιρική μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία έχουν κάνει πολλούς εργοδότες να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση της ανάγκης για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ακόμη και επειδή έκανε πιο δύσκολη την επίτευξη αυτής της ισορροπίας. Και αυτό έχει επιπτώσεις στην διαθέσιμη ομάδα εργαζομένων.

Η κρίση του COVID-19 αποκάλυψε, αρκετά απροσδόκητα θετικά, τους τελευταίους μήνες: απέδειξε, ότι πολλές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων τους και είναι έτοιμες και πρόθυμες να δράσουν σε αυτήν την αξία. Έδειξε επίσης ότι οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να συνδυάσουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας με παροχές που βοηθούν τους υπαλλήλους να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση: από ενισχυμένη ιατρική ασφάλιση έως πρόσθετη άδεια φροντιστή, ακόμα και έως αυξημένη γενναιοδωρία γύρω από ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις.

Αλλά ταυτόχρονα, έχει καταστήσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ακόμη λιγότερο εφικτή από ό, τι στο παρελθόν, καθώς η εργασία από το σπίτι διέγραψε τα όρια μεταξύ του χρόνου που πρέπει να αφιερωθεί στην εργασία και του χρόνου που πρέπει να δεσμευτεί για τον εαυτό του ο εργαζόμενος.

Οι εταιρείες είναι πλέον πιο ανοιχτές στην ευελιξία και τα οφέλη.

Μια μελέτη της Aon διαπίστωσε ότι το 74% των επιχειρήσεων έχουν βελτιώσει τα προγράμματα βοήθειας των εργαζομένων τους για να θέσουν τις διάφορες πτυχές της ευημερίας των εργαζομένων μπροστά. Υπάρχει γενικά περισσότερη κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων και μεγαλύτερη διαφάνεια προς τα οφέλη που στοχεύουν συγκεκριμένα στην ευημερία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Aon Future of Work, Peter Bentley.

Άλλες έρευνες έχουν σημειώσει αύξηση στις φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές, ειδικά για τους φροντιστές, όπως οι γονείς με μικρά παιδιά. Ορισμένες εταιρείες κοινοποίησαν στην People Matters ότι έχουν εισαγάγει πρόσθετα οφέλη ειδικά για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του COVID-19, όπως επιπλέον άδεια μετ ‘αποδοχών ή αυξημένη ευελιξία στις ρυθμίσεις εργασίας.

Καλώντας αυτά τα οφέλη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σεβαστούμε την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ο Arthur Willmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Porsche Asia Pacific, δήλωσε: «Αυτά τα μέτρα βοηθούν πολύ τους εργαζομένους μας να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες απαιτήσεις της εργασίας στο σπίτι, που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ειδικά για υπαλλήλους με ευθύνες φροντίδας στην οικιακή τους ζωή. “

Η πανδημία έφερε επίσης ανοιχτές συνομιλίες σχετικά με την ψυχική ευεξία. Με την κρίση και την απότομη αλλαγή σε απομακρυσμένη εργασία που εντείνει το άγχος στους υπαλλήλους, οι εταιρείες έχουν γίνει όλο και πιο πρόθυμες να αναγνωρίσουν την ανάγκη για υποστήριξη ψυχικής υγείας.

Και δεδομένου ότι πολλοί οργανισμοί σκέφτονται σοβαρά την ιδέα της μόνιμης εξ αποστάσεως εργασίας, αυτά τα οφέλη και η υποστήριξη, και η στάση που τους οδηγεί, μπορεί να είναι εδώ για να μείνουν.

«Σε αυτή τη νέα διαμόρφωση, όπου η εργασία από το σπίτι και η εργασία στο χώρο εργασίας θα συνυπάρχουν, θα προκύψουν νέα οφέλη», προέβλεψε ο Leong Chee Tung, Διευθύνων Σύμβουλος της EngageRocket. «Οι οργανισμοί επανεξετάζουν ήδη τις επενδύσεις τους για να παρέχουν βελτιώσεις στα γραφεία εσωτερικών χώρων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της παραγωγικότητας των πόρων – αντί για δωρεάν γεύματα και φανταχτερά εσώρουχα»

Όμως, η «εργασία» και η «ζωή» έχουν θολώσει μαζί.

Έρευνες από όλο τον κόσμο εμφανίζουν μια δυσάρεστη τάση: ακόμη και όταν οι άνθρωποι εξοικονομούν χρόνο για τις μετακινήσεις τους, το βάζουν αμέσως στη δουλειά τους. Ανάλογα με το πού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον κόσμο, οι εργάσιμες ημέρες τους μπορεί να είναι από μία έως τέσσερις ώρες περισσότερο καθώς περνούν επιπλέον χρόνο σε συναντήσεις και check-in, προσπαθούν να αποδείξουν την παραγωγικότητά τους ή απλώς χάνουν το χρόνο τους επειδή η εργάσιμη ημέρα δεν έχει πλέον σαφή όρια.

Ορισμένοι ηγέτες επιχειρήσεων ανησυχούν ενεργά για τον αντίκτυπο στους εργαζομένους. Για παράδειγμα, ο Adam Reynolds, Διευθύνων Σύμβουλος της APAC της Saxo Markets, είπε στο People Matters ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του εργάζονται τα σαββατοκύριακα και αργά το βράδυ, και η εξάντληση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία.

Οι ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού, από την πλευρά τους, προσπαθούν σκληρά να αντιστρέψουν την τάση ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους να σταματήσουν πραγματικά να εργάζονται όταν χρειάζεται.

«Έχουμε κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους υπαλλήλους ότι, γνωρίζουν καλύτερα τις προσωπικές τους συνθήκες και τις ανάγκες τους, και ότι έχουν πλήρη ευελιξία ως προς το πώς και πότε θέλουν να εργαστούν και ότι τους υποστηρίζουμε στις επιλογές τους», μοιράστηκε η Amanda Gervay, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Ανθρώπινου Δυναμικού για την Mastercard στην Ασία-Ειρηνικό.

Καλώντας την ισορροπία εργασίας-ζωής ως στρατηγική προτεραιότητα, η Sheena Ponnappan, Διευθύντρια της Everise, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τις ομάδες μας να βρουν χώρο, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Όπως συμβαίνει με όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην οργανωτική κουλτούρα, αυτή είναι μια προσέγγιση από την κορυφή προς τα κάτω, όπου οι ηγέτες αναζητούν την επικείμενη εξάντληση και την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε ουσιαστική δράση. “

Θα μπορούσε η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής να διευρύνει το ταλέντο;

Η εντατικοποιημένη εστίαση στην ευημερία των εργαζομένων, με τη συνοδευτική αναγνώριση και αποδοχή του τρόπου με τον οποίο οι προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες μπορεί να αλληλοκαλύπτονται με την εργασία, φαίνεται πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλους τομείς της διαχείρισης ανθρώπων – ειδικά προσλήψεις. Η διαφάνεια και η κατανόηση που ανέφερε ο Bentley της Aon θα μπορούσαν να επεκταθούν και στους υποψηφίους για τους αγωγούς ταλέντων του μέλλοντος.

Ο Preet Grewal, επικεφαλής της ένταξης και της ποικιλομορφίας στο Twitter JAPAC, δήλωσε στο People Matters ότι οι τελευταίοι μήνες του WFH έχουν προκαλέσει πολλές αρνητικές προκαταλήψεις σχετικά με τη δέσμευση υπαλλήλων που επιθυμούν τέτοια ευελιξία, όπως οι εργαζόμενες μητέρες, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή τα άτομα με αναπηρία που μπορεί να βρουν μια κουλτούρα face-time πιο προκλητική. “Οι οργανισμοί όπου ο πολιτισμός δεν ενθάρρυνε την εργασία από το σπίτι στο παρελθόν, μπορεί τώρα να βιώσουν μια αλλαγή στη νοοτροπία – ίσως στην πρόσληψη από ομάδες ταλέντων που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί”, πρότεινε.

Συμφωνώντας, ο EngageRocket’s Leong παρατήρησε ότι η τηλεργασία θα διευρύνει το διαθέσιμο ταλέντο και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας. «Για άτομα με προσωπικούς περιορισμούς ή αναπηρίες, η ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι είναι μια αλλαγή παιχνιδιού», είπε. «Οι ευέλικτες ώρες εργασίας και τα συντομότερα ταξίδια αφαιρούν τα συμβατικά όρια που ενδέχεται να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των προφίλ για προσφορές εργασίας».

Και στην πραγματικότητα υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή προς την ευελιξία του χρόνου μεταξύ των υποψηφίων, σύμφωνα με τον Gervay της Mastercard. «Αυτό αυξάνει δυνητικά το ταλέντο με το άνοιγμα περισσότερων ευκαιριών στους πρωτοβάθμιους φροντιστές ώστε να μπορούν να εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ ταυτόχρονα εκπληρώνουν τις ευθύνες φροντίδας τους», είπε «Δεύτερον, πολλοί υποψήφιοι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πώς η Mastercard, έχει ανταποκριθεί στο COVID-19 και πώς υποστηρίζουμε τους υπαλλήλους μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. “

Αξίζει πράγματι να θυμόμαστε ότι ο ρόλος των παροχών και αυτά που λένε για την οργανωτική κουλτούρα, αναγνωρίζεται εδώ και χρόνια στην προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων. Στον πόλεμο για ταλέντα έτοιμο για το μέλλον, οι εταιρείες που έδωσαν γρήγορη υποστήριξη στους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου, και που επιδεικνύουν μεγαλύτερη κατανόηση και κατανόηση στις ανάγκες των ανθρώπων τους εκτός του χώρου εργασίας, θα έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα.

 

Πηγή: www.peoplemattersglobal.com