Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ Κ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Η δουλειά παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη μας τη ζωή. Τα κέρδη μας διασφαλίζουν ότι τα φώτα παραμένουν αναμμένα, ότι  υπάρχει φαγητό στο τραπέζι και το ποτήρι είναι γεμάτο.

Δεν είναι εύκολο να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής στον σημερινό απρόβλεπτο και γρήγορο επιχειρηματικό κόσμο. Καθώς γινόμαστε όλο και πιο συνδεδεμένοι μέσω της τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχωρίζουμε την εργασία από την προσωπική μας ζωή. Είναι συνηθισμένο να ελέγχετε τα email σας όλες τις ώρες, να λαμβάνετε επιχειρηματικές κλήσεις στο τραπέζι και να εργάζεστε στους φορητούς υπολογιστές σας τα σαββατοκύριακα. Πώς έγινε αυτό αποδεκτό;

Οι εργοδότες αναμένουν περισσότερα από τα άτομα τους, γεγονός που τους οδηγεί να αισθάνονται περισσότερη πίεση για να επιτύχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες ώρες εργασίας και λιγότερο χρόνο στο σπίτι. Ως επικεφαλής της επιχείρησης, έχετε την ευθύνη να βοηθήσετε όλη την ομάδα σας να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής. Ακόμη και οι πιο απασχολημένοι υπάλληλοί σας μπορεί ακόμα να αγωνίζονται να βρουν ισορροπία

Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία και τις σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγικότητα και τελικά την απόδοση του υπαλλήλου σας. Με απλά λόγια, εάν οι άνθρωποι σας δεν βλέπουν την εργασία ως μικροδουλειά, τότε θα εργαστούν σκληρότερα, θα κάνουν λιγότερα λάθη και είναι πιο πιθανό να γίνουν υποστηρικτές της επωνυμίας σας.

Οι επιχειρήσεις που κερδίζουν τη φήμη για την ενθάρρυνση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν γίνει πολύ ελκυστικές – ειδικά όταν σκέφτεστε πόσο δύσκολο είναι να προσελκύσετε και να διατηρήσετε νεότερους εργαζόμενους αυτές τις μέρες. Η Oxford Economic προτείνει: «Η αντικατάσταση ενός εργαζομένου κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 £ και χρειάζονται έως και 28 εβδομάδες για να φτάσει στην ταχύτητα». Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως είναι καλή ιδέα να διατηρήσετε τους υπάρχοντες υπαλλήλους σας ευχαριστημένους. Η εστίαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια πολύτιμη δεξαμενή ταλέντων για νέες προσλήψεις και να αυξήσετε τα ποσοστά διατήρησης. Θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα υψηλό επίπεδο ταλέντου στο σπίτι.

Ακολουθούν ορισμένοι ακόμη λόγοι για τους οποίους η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντική για τους ανθρώπους και τον οργανισμό σας:

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όταν έχουμε άγχος και υπερβολική εργασία, περισσότερο από την κοινωνική μας ζωή – κινδυνεύει επίσης η σωματική και ψυχική υγεία μας.

Δεν είναι μυστικό ότι όταν είμαστε υπερβολικά καταπονημένοι, κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι – η υγεία μας θα υποφέρει. Η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία μας. Αυτό κυμαίνεται από τη γρίπη έως σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως εγκεφαλικά επεισόδια και αναπνευστικά προβλήματα. Μια μελέτη που διεξήχθη από το UCL περισσότερων από 10.000 συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν για τρεις ή περισσότερες ώρες περισσότερο από το απαιτούμενο είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από εκείνους που δεν εργάζονταν υπερωρίες.

Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους σας να φροντίζουν τον εαυτό τους και να βρουν ισορροπία, θα περιορίσετε σημαντικά τα προβλήματα υγείας και τις απουσίες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο οργανισμός σας θα είναι πιο αποτελεσματικός κατά τις εργάσιμες ώρες και οι άνθρωποι θα θέλουν να γίνουν μέρος της επιχείρησης και του πολιτισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ

Βοηθώντας τους ανθρώπους σας να βρουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ εργασίας και σπιτιού, θα αυξήσετε τα επίπεδα αφοσίωσής τους. Αυτό έχει πολλά θετικά αποτελέσματα: Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του Tower Perrin το 2006. «Οι εταιρείες με πολύ απασχολημένους εργαζόμενους είχαν σχεδόν 52% κενό στη βελτίωση της απόδοσης στα λειτουργικά έσοδα.» Επιπρόσθετα – «Οι εταιρείες με υψηλά επίπεδα πρόσληψης εργαζομένων βελτιώθηκαν κατά 19,2% στα λειτουργικά έσοδα, ενώ οι εταιρείες με χαμηλά επίπεδα απασχόλησης των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 32,7%.»

Το να έχετε ένα αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό θα οδηγήσει τους ανθρώπους σας να κάνουν «το επιπλέον βήμα» για εσάς και να γίνουν πιστοί υποστηρικτές της μάρκας και του προϊόντος σας. Αυτό αποδεικνύεται από τον Όμιλο Temkin, ο οποίος υποδηλώνει ότι «το απασχολημένο προσωπικό είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να παραμείνει στη δουλειά αργά εάν κάτι πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της κανονικής εργάσιμης ημέρας».

ΛΙΓΟΤΕΡΑ “BURNOUTS”

Όλοι έχουμε άγχος κατά καιρούς Είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, οι εξουδετερώσεις στο χώρο εργασίας μπορούν να αποφευχθούν και θα πρέπει να καταβάλλετε προσπάθειες για να διασφαλίσετε ότι αυτό δεν θα συμβεί στους ανθρώπους σας. Η εξάντληση συμβαίνει όταν αισθανόμαστε συγκλονισμένοι και ανίκανοι να ανταποκριθούμε σε συνεχείς απαιτήσεις. Τα αρνητικά αποτελέσματα μιας εξάντλησης μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας.

Η αδυναμία διαχωρισμού της εργασίας από το σπίτι θα αυξήσει μαζικά τις πιθανότητες εξάντλησης, οπότε είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την ομάδα σας να αδειάσει και να “αφήσει τη δουλειά στην εργασία”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Όταν βρούμε και διατηρούμε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναπτύσσουμε μεγαλύτερο έλεγχο στην εστίασή μας και την ικανότητά μας να επικεντρωθούμε στην εργασία μας. Δεν θα προτιμούσατε μια ομάδα που είναι πλήρως επικεντρωμένη σε ό, τι κάνει, αντί να ανησυχεί για τη δουλειά ή το σπίτι;

Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους σας να έχουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου όλοι θα είναι αφοσιωμένοι στο έργο. Αυτό θα βελτιώσει τα ποσοστά διατήρησης, την παραγωγικότητα και τελικά το κέρδος.

Τώρα ξέρουμε γιατί είναι σημαντικό, ας δούμε πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι άνθρωποι σας έχουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής:

Ενθαρρύνετε τις διακοπές:

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα. Ένα διάλειμμα από τη δουλειά θα σας δώσει την ευκαιρία να απενεργοποιήσετε και να απολαύσετε τον εαυτό σας, είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για ανάκτηση και επαναφόρτιση. Αυτό είναι απαραίτητο για να βοηθήσετε τους ανθρώπους σας να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να εστιάσουν όταν επιστρέψουν στο γραφείο.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι διακοπές αυξάνουν την παραγωγικότητα της εταιρείας και μειώνουν το άγχος. Η Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση συνέταξε μια έκθεση, η οποία υποδηλώνει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός διακοπών οδηγεί σε μείωση της ψυχολογικής δυσφορίας των ανθρώπων.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους σας να πάρουν άδεια είναι να εφαρμόσετε το σύστημα «να το χρησιμοποιήσετε ή να το χάσετε» – κατά το οποίο τυχόν αχρησιμοποίητες ημέρες δεν θα μεταφερθούν στο τέλος του έτους ή θα επιστραφούν οικονομικά.

Εφαρμόστε σύντομα διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας:

Εάν η διακοπή δεν είναι επιλογή για τους ανθρώπους σας, τότε είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε μικρά διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ανθρώπινο σώμα δεν είχε σχεδιαστεί για να κοιτάζει μια φωτεινή οθόνη για ώρες. Δεν είναι καλό για την υγεία μας ή για την ψυχική μας ευεξία.

Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε μια αίθουσα παιχνιδιών όπου οι άνθρωποι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να απαλλαγούν από το μυαλό τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενθαρρύνετε την ελαφριά άσκηση όλη την ημέρα και να εισαγάγετε συναντήσεις με τα πόδια έξω από το γραφείο. Μπορείτε ακόμη και να βγείτε ομαδικά για να πάρετε έναν καφέ. Ορισμένες κορυφαίες εταιρείες κάνουν τους ασκούμενους διαλογισμό για να τους βοηθήσουν να ηρεμήσουν και να αποσυμπιέσουν τους ανθρώπους τους.

Όλες αυτές οι τεχνικές θα επηρεάσουν θετικά την απόδοση, την παραγωγικότητα και την ευτυχία της εργασίας των ομάδων σας.

Ζητήστε καθοδήγηση από τους υπαλλήλους:

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε καινοτόμους τρόπους βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων σας, τότε γιατί να μην τους ρωτήσετε;

Εάν παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι σας αγωνίζονται να βρουν ισορροπία, τότε μάθετε ποιες αλλαγές πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν την κατάστασή τους. Συνεργαζόμενοι με την ομάδα σας, θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που σκέφτονται και θα μπορείτε να συνεργάζεστε σε στρατηγικές πιο αποτελεσματικά στο μέλλον.

Εξασκηθείτε σε αυτό που κηρύττετε:

Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το παράδειγμα. Εάν πείτε στους ανθρώπους σας να φύγουν στις έξι και να μην εργαστούν το σαββατοκύριακο, αλλά τους στέλνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, στέλνει ένα πολύ μικτό μήνυμα. Επίσης, ασκεί επιπλέον πίεση στους ανθρώπους σας για να αντικατοπτρίζουν τις ώρες εργασίας σας. Παρακολουθήστε το παράδειγμα και δείτε πώς οι πρακτικές εργασίας σας θα διεισδύσουν σε όλη την επιχείρηση. Υπάρχει ένας νόμος στη Γαλλία που ονομάζεται «Δικαίωμα αποσύνδεσης». Διασφαλίζει ότι υπάρχουν όρια στην ποσότητα εργασίας που αναλαμβάνεται εκτός των ωρών γραφείου. Γιατί να μην σκεφτείτε να εφαρμόσετε κάτι παρόμοιο στο χώρο εργασίας σας;

Είναι σημαντικό να σέβεστε την ισορροπία και το απόρρητο της ομάδας σας όταν δεν βρίσκονται στο γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε να επικοινωνήσετε μαζί τους εκτός των ωρών του γραφείου για να τους επιτρέψετε να απενεργοποιήσουν πλήρως και να επαναφορτίσετε τις καθημερινές πιέσεις από την εργασία.

Οι περισσότεροι από εμάς θα ξοδέψουμε ένα τεράστιο ποσοστό του χρόνου μας στη δουλειά. Το αφήσαμε να αναλάβει και να τροφοδοτήσει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να βρείτε τη σωστή ισορροπία και να την εφαρμόσετε στο χώρο εργασίας σας. Αυτό θα επιτρέψει σε εσάς και στους ανθρώπους σας να σταματήσετε να εργάζεστε και να δώσετε στην προσωπική σας ζωή ίσα μέτρα προσοχής.

Χαλαρώνοντας «τις βασιλείες» όσον αφορά την ισορροπία εργασίας και ζωής των ανθρώπων σας, θα κάνετε τεράστια βήματα προς την οικοδόμηση μιας αφοσιωμένης και παραγωγικής ομάδας.

 

Πηγή: thehappinessindex.com