Γιατί η χαλάρωση είναι τόσο σημαντική

Από τον Justine Clarabut

“Μερικές φορές το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε”  Mark Black

Αυτό είναι ένα τόσο εμπνευσμένο αλλά απλό απόσπασμα! Μερικές φορές, εμπλέκουμε τόσο πολύ τον ταραχώδη τρόπο ζωής μας με προθεσμίες για να συναντηθούμε και την πίεση στην επαγγελματική ζωή που πραγματικά ξεχνάμε να χαλαρώσουμε! Ωστόσο, χαλαρώνοντας περιοδικά για μόλις 5 λεπτά, απομακρύνοντας  αυτό που προκαλεί την αύξηση των επιπέδων άγχους μας, μπορεί να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Το άγχος δεν είναι όλο κακό! Ένα συγκεκριμένο άγχος είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στην καθημερινή μας ζωή. Οι φυσικές αλλαγές στο σώμα μας συμβαίνουν επιτρέποντάς μας να αναλάβουμε δράση, η οποία εξασθενεί γρήγορα μόλις το πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε έχει φύγει. Ωστόσο, εάν παραμείνουμε σε κατάσταση υψηλού στρες για πολύ καιρό, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε ή συμπεριφερόμαστε!

Φυσικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ένταση στον αυχένα και τους ώμους, ζάλη, κόπωση και κακός ύπνος μπορεί όλα να είναι αποτέλεσμα υπερφόρτωσης του στρες. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική μας κατάσταση καθώς αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης – μια ορμόνη που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητική, κακή συγκέντρωση, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και ανεξέλεγκτες σκέψεις. Και για να προσθέσετε στη λίστα, τα συναισθηματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ως ευερεθιστότητα, συναισθήματα υπερβολικού άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Ένα άτομο σε υψηλή κατάσταση άγχους μπορεί να προκαλέσει επιθετική ή αμυντική συμπεριφορά, αποφεύγοντας καταστάσεις, κακή επικοινωνία, πίνοντας πολύ αλκοόλ και κάπνισμα. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις διαταραχές της διάθεσης.

Η υπερβολική πίεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Σύμφωνα με το mentalhelp.net «Τα υποπροϊόντα των ορμονών του στρες μπορούν να λειτουργήσουν ως ηρεμιστικά (χημικές ουσίες που μας προκαλούν ηρεμία ή κουρασμένοι). Όταν τέτοια παραπροϊόντα ορμονών εμφανίζονται σε μεγάλες ποσότητες (που θα συμβούν υπό συνθήκες χρόνιου στρες), μπορεί να συμβάλουν σε μια παρατεταμένη αίσθηση χαμηλής ενέργειας ή κατάθλιψης »

Δεν είμαστε πάντα σε θέση να αποφύγουμε το άγχος, αλλά η μάθηση να διαχειριστούμε το άγχος είναι το κλειδί!

Η άσκηση της «χαλάρωσης» είναι υψίστης σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Όταν χαλαρώνουμε, η ροή του αίματος αυξάνεται γύρω από το σώμα μας, δίνοντάς μας περισσότερη ενέργεια. Μας βοηθά να έχουμε ένα πιο ήρεμο και καθαρότερο μυαλό που βοηθά τη θετική σκέψη, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων. Η χαλάρωση επιβραδύνει τον καρδιακό μας ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή μας πίεση και ανακουφίζει από την ένταση. Βοηθά επίσης την πέψη καθώς απορροφάμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά όταν χαλαρώνετε, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών και των λοιμώξεων.

Ανανεώστε όλη τη μέρα μας!

Όχι μόνο πρέπει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας αισθανόμενοι ανανεωμένοι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ανανεωνόμαστε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μας! Προγραμματίστε  5 λεπτά  κατά τη διάρκεια της ημέρας σας για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και να ενισχύσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Ακολουθούν μερικές τεχνικές χαλάρωσης που είναι γρήγορες και εύκολες:

  • Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας
  • Διαλογισμός – μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για βοήθεια! Αγαπάμε το headspace.com
  • Προοδευτική χαλάρωση των μυών (σφίξτε και χαλαρώστε τους μυς σας σε όλο το σώμα σας),
  • Οπτικοποίηση – φανταστείτε ένα χαλαρωτικό μέρος και εστιάστε στις λεπτομέρειες.
  • Κάντε έναν απαλό περίπατο λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον σας, διατηρήστε την εστίασή σας στα φυτά, τα δέντρα, τον ήλιο, τα σύννεφα…
  • Αναλάβετε τον έλεγχο, βρίσκοντας μια χαλαρωτική λύση που σας ικανοποιεί – αυτό από μόνο του είναι ενδυνάμωση.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί απλοί φθηνοί τρόποι για να έχετε λίγη ηρεμία στη ζωή σας – να ακούτε μουσική, να κάνετε έναν περίπατο, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να είστε δημιουργικοί, να μιλήσετε με έναν φίλο, να ασκηθείτε, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ό,τι σας βοηθά να απαλλαγείτε από το άγχος από το μυαλό και το σώμα σας.

 

Πηγή: www.wellbeingpeople.com