Πώς να χειριστείτε την MONDAY BLUE ( “καταθλιπτική” Δευτέρα ) για τους υπαλλήλους σας

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε μια συντριπτική αίσθηση άγχους ή θλίψης την πρώτη ημέρα εργασίας της εβδομάδας. Αυτό μερικές φορές μπορεί να αποθαρρύνει εσάς και τους συναδέλφους σας, παρά το φωτεινό πρωινό της Δευτέρας. Το χειρότερο, μπορεί να προκαλέσει ένταση και κόπωση. Το Monday Morning blues είναι αρκετά κοινό και είναι γνωστό ότι μειώνει την απόδοση και την αποδοτικότητα της εργασίας σε ολόκληρο τον εταιρικό τομέα.

Τι ακριβώς είναι το πρωί της Monday Blue;

Οι ερευνητές θέλουν να τα θεωρήσουν ως σύνολα αρνητικών απαισιόδοξων συναισθημάτων που υποφέρουν πολλοί στην αρχή μιας εβδομάδας, προκαλώντας δυσφορία και δυστυχία στο γραφείο. Σύμφωνα με τον Alexander Kjerulf, γνωστό συγγραφέα και ομιλητή, το Monday blues περιέχει «στοιχεία κατάθλιψης, κόπωσης, απελπισίας και μια αίσθηση ότι η εργασία είναι δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη».

Η Monday blue έχει γίνει σχεδόν πολιτιστικό φαινόμενο τώρα. Αυτά τα σημάδια της κούρασης και του άγχους μπορούν να είναι κάτι πολύ περισσότερο. Μερικές φορές, αυτές μπορεί να είναι σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στο χώρο εργασίας σας και υποδηλώνουν παρατεταμένη ψυχική επίπτωση λόγω της καθημερινής σας εργασίας. Η ευτυχία είναι το κλειδί για τέτοιου είδους καταστάσεις. Μόνο όταν απολαμβάνετε το έργο σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, θα νιώθετε καλά και θα είστε ενεργοποιημένοι γι ‘αυτό, ανά πάσα στιγμή της εβδομάδας.

Ως εργοδότης, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος και να βοηθήσουν το εργατικό δυναμικό σας να νικήσει τα άσχημα συναισθήματα της Δευτέρας:

# 1 Προσδιορίστε τα βασικά ζητήματα

Υπάρχουν ζητήματα πολιτισμού στο χώρο εργασίας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός σας; Εργάζονται πολλές ώρες για πολύ καιρό; Ίσως οφείλεται σε ορισμένες πολιτικές; Η ουσία είναι ότι το εργατικό δυναμικό σας δεν ανυπομονεί για μια μέρα στη δουλειά και αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό ορισμένων βαθύτερων ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από οποιαδήποτε άλλη λύση.

# 2 Αποσυνδεθείτε το Σαββατοκύριακο

Σίγουρα, επιτυχημένοι οργανισμοί όπως η Tesla και η SpaceX είναι γνωστοί για τις εξαντλητικές ώρες εργασίας τους και για μια σταθερή ανισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της επαγγελματικής ζωής. Αλλά αυτές είναι η εξαίρεση από τον κανόνα. Εκτός αν είστε μια μάρκα που θέλει να προσελκύσει συγκεκριμένα ένα εργατικό δυναμικό με προτίμηση για αυτό το στυλ εργασίας, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τις ομάδες να αποσυνδεθούν το Σαββατοκύριακο και να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους!

# 3 Προώθηση θετικής κουλτούρας

Η διασφάλιση θετικών στάσεων και ενός περιβάλλοντος που τους δίνει χώρο είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός οργανισμού. Όχι μόνο αντιμετωπίζει πολλά δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά συμβάλλει επίσης σίγουρα στην αντιμετώπιση των “blues” της Δευτέρας.

# 4 Επανεξέταση Προγραμμάτων Οφέλους

Μια άλλη μακροπρόθεσμη, αλλά αποτελεσματική λύση – η διασφάλιση ότι τα προγράμματα παροχών σας, όπως οι πρωτοβουλίες οικονομικής ευεξίας, λειτουργούν ομαλά και επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμους στόχους, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ευτυχίας των εργαζομένων. Ένα εργατικό δυναμικό που έχει λιγότερη έμφαση στην υγεία, τα οικονομικά και πολλά άλλα είναι ένα εργατικό δυναμικό που εμφανίζεται τη Δευτέρα με πολύ ενέργεια!

# 5 Εξατομικεύστε την προσοχή

Σε ατομικό επίπεδο, οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στις ατομικές αλληλεπιδράσεις στο χώρο εργασίας. Εκτός από τις δυνατότητες αυτο-ικανοποίησης εδώ, τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να οδηγήσουν σε πολύτιμες γνώσεις για το ηθικό των εργαζομένων, τα ζητήματά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η λειτουργία Ανθρώπινου Δυναμικού, από τις πιο αυθεντικές πηγές – το εργατικό δυναμικό και όχι το κείμενο ή τους αριθμούς Μιας έρευνα.

Οι καλές Δευτέρες είναι σίγουρα δυνατές, σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι νομίζαμε. Εφόσον τα “blues” της Δευτέρας αντιμετωπίζονται ως πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη σωστή στρατηγική, η λειτουργία του HR δεν χρειάζεται να ανησυχεί πολύ.

 

 

Πηγή:  www.earlysalary.com