Είστε Ηγέτης ή Διευθυντής?Πρέπει Να Είστε Και Τα Δύο

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την ηγεσία. Για παράδειγμα, ορισμένοι λένε ότι «οι ηγέτες γεννιούνται, δεν μεγαλώνουν». Άλλοι πιστεύουν ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι αλάθητοι – να εκτελούν άψογα ανά πάσα στιγμή, σε όλες τις καταστάσεις. Ακούγεται απλό, έτσι;

Αλλά κρίνοντας από όλα τα βιβλία, την εκπαίδευση και τη συζήτηση για το θέμα, η ηγεσία φαίνεται πολύ περίπλοκη. Αλλά εδώ είναι τέσσερις απλές αλήθειες:

Ο καθένας μπορεί να είναι ηγέτης και διευθυντής.

Θα πρέπει να είστε και ηγέτης και διευθυντής στη δουλειά σας. επιλέγοντας πότε να αλλάξετε ρόλους είναι το τέχνασμα.

Οι διαχειριστές βελτιστοποιούν τον οργανισμό και τους ανθρώπους του για την επίτευξη στρατηγικών στόχων.

Οι ηγέτες σέρνουν την οργάνωση και τους ανθρώπους της να κλωτσούν και να φωνάζουν σε ένα στρατηγικό μέλλον.

Στο κλασικό άρθρο του Harvard Business Review « Τι πραγματικά κάνουν οι ηγέτες », ο συγγραφέας John Kotter ισχυρίζεται ότι «οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες σήμερα είναι υπερβολικά υπεύθυνες και υπό-καθοδηγούμενες». Εξηγεί ότι η ηγεσία είναι διαφορετική από τη διοίκηση, αλλά όχι για τους λόγους που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η ηγεσία δεν είναι μυστικιστική και μυστηριώδης, ούτε είναι απαραίτητα καλύτερη από τη διαχείριση ή την αντικατάστασή της. Αντίθετα, η ηγεσία και η διαχείριση είναι δύο διακριτικά και συμπληρωματικά συστήματα δράσης. Σύμφωνα με τον Kotter, ο καθένας έχει τη δική του λειτουργία και τις χαρακτηριστικές του δραστηριότητες. Επιπλέον, και τα δύο είναι απαραίτητα για την επιτυχία στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Διαφήμιση

Ο Kotter συνεχίζει να εξηγεί ότι η διαχείριση αφορά τη χρήση διαδικασιών και διαδικασιών για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των μεγάλων οργανισμών. Αντίθετα, η ηγεσία αφορά την αντιμετώπιση της αλλαγής – μια αυξανόμενη ανησυχία καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίνεται στις ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις, μια πιο παγκόσμια οικονομία και γενικά γίνεται πιο ανταγωνιστική και ασταθής.

Διαφήμιση

Κατώτατη γραμμή: περισσότερες αλλαγές απαιτούν πάντα περισσότερη ηγεσία. Και ο Κότερ λέει ότι οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες σήμερα πρέπει να αναπτύξουν την ικανότητά τους να ασκούν ηγεσία. Γρήγορα όμως υπενθυμίζει ότι, ενώ βελτιώνουν την ικανότητά τους να ηγούνται, οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να θυμούνται ότι η ισχυρή ηγεσία με αδύναμη διαχείριση δεν είναι καλύτερη. Η πραγματική πρόκληση είναι να συνδυάσετε ισχυρή ηγεσία και ισχυρή διαχείριση και να χρησιμοποιήσετε το καθένα για να ισορροπήσετε το άλλο.

Εισαγάγετε το πιστοποιητικό ATD στη στρατηγική ηγεσία , ένα πρόγραμμα με στόχο να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την ηγετική σας ικανότητα. Μέσα από αξιολογήσεις, προσομοιώσεις, παιχνίδι ρόλων και εξατομικευμένα σχόλια, ανακαλύψτε πώς να δημιουργήσετε το προσωπικό σας στυλ ηγεσίας, να επηρεάσετε τα μέλη της ομάδας και να δημιουργήσετε σχέσεις μεταξύ των οργανισμών. Συγκεκριμένα, θα μάθετε πώς:

-Να καλλιεργήστε την ηγετική σας αυτογνωσία για να παρακινήσετε και να οδηγήσετε τους άλλους μέσω αλλαγής και αβεβαιότητας

-Να αναπτύξτε τις δεξιότητές σας για συνεργασία, ώστε να αξιοποιήσετε τις σχέσεις για βελτιωμένη απόδοση

-Να εφαρμόσετε τεχνικές που χρησιμοποιούν αποτελεσματικοί ηγέτες σε ομάδες καθοδήγησης και καθοδήγησης και άτομα, για να φτάσετε σε υψηλά επίπεδα εμπλοκής

ΠΗΓΗ: https://www.td.org/